m@gd@
Nowicjusz
Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5 Skąd: Szczecin?
|
Wysłany: Śro 18:24, 28 Sty 2009 Temat postu: Ryż z warzywami po chińsku |
|
|
20 dag ryżu
40 dag filetów z piersi kurczaka
6 łyżek sosu sojowego
25 dag pieczarek
1 zielona papryka
1/2 pęczka cebuli dymki
6 łyżek oleju
1 łyżka świeżo zmielonego imbiru
4 łyżki wytrawnej sherry
sól
pieprz
Ryż dokładnie opłukać. Zagotować osoloną wodę.
Wsypać ryż i gotować według przepisu na opakowaniu.
Piersi z kurczaka umyć, osączyć i pokroić ukośnie w drobne paski.
Polać sosem sojowym i odstawić do lodówki.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
Paprykę podzielić na ćwiartki, oczyścić, wypłukać i pokroić w kostkę.
Cebulkę obrać i pokroić w krążki.
Mięso wyjąć z lodówki, osączyć z marynaty (nie wylewać).
Połowę oleju podgrzać w woku i smażyć na nim mięso przez ok. 5 minut,
po czym wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Wlać resztę oleju do woku i smażyć na nim warzywa na dużym ogniu przez ok. 3 minuty.
Dodać imbir, sherry i sos sojowy z marynaty. Mięso i ryż wymieszać z warzywami,
dodać sól i pieprz do smaku i ponownie lekko podgrzać.
smacznego !! ;-*
Post został pochwalony 0 razy
|
|