viking
Administrator
Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Z za rogu
|
Wysłany: Czw 19:39, 15 Gru 2011 Temat postu: Chleb na zakwasie by Krzysztof Ch |
|
|
(wersja autorska ze zgodą na dowolne modyfikacje)
1 kg maki pszennej typ 650 lub wyższy
1 szklanka mąki żytniej lub innej np. pszennej typ 1850,orkiszowej i tp.
1 łyżka stołowa soli
Po 1 szklance ziaren różnego typu np. łuskany słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, płatki owsiane, otręby pszenne, prażona cebulka i td. (można sobie wybrać lub sypać co się ma pod ręką)
Woda przegotowana lekko ciepła (ok.1,2 l)
Zakwas (ok 3 łyżki stołowe)
Mąkę pszenną przesiać do dużej miski, dodać inne mąki i wszelkie dodatki sypkie ,dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką) a następnie dodać zakwas i powoli wlewać wodę mieszając około 10 minut aby ciasto .”odchodziło” od łyżki. Z uzyskanego ciasta odłożyć 3-4 łyżki do słoika na następną porcję a resztę przełożyć do foremek „keksówek” (z podanej ilości składników wystarcza na 2 foremki 31 cm x 12 cm). Foremki smarujemy od środka olejem jadalnym(można też wysypać środek np. płatkami owsianymi) i wypełniamy ciastem max do ¾ wysokości, wkładamy do piekarnika (nagrzanego wcześniej do 50 st.C i wyłączonego) na 6-8 godzin aby ciasto podrosło. Najlepiej zrobić to wieczorem i następnego dnia rano włączyć piekarnik na 1,15h w temp.180 st.C. Po wyjęciu z pieca można wierzch posmarować rozmąconym jajkiem lub zimną woda w celu uzyskania chrupiącej skórki.
SMACZNEGO !!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|