Forum www.baranki.fora.pl
Forum domowe
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chleb na zakwasie by Krzysztof Ch

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.baranki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy Kulinarne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
viking
Administrator



Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z za rogu

PostWysłany: Czw 19:39, 15 Gru 2011    Temat postu: Chleb na zakwasie by Krzysztof Ch

(wersja autorska ze zgodą na dowolne modyfikacje)


1 kg maki pszennej typ 650 lub wyższy
1 szklanka mąki żytniej lub innej np. pszennej typ 1850,orkiszowej i tp.
1 łyżka stołowa soli
Po 1 szklance ziaren różnego typu np. łuskany słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, płatki owsiane, otręby pszenne, prażona cebulka i td. (można sobie wybrać lub sypać co się ma pod ręką)
Woda przegotowana lekko ciepła (ok.1,2 l)
Zakwas (ok 3 łyżki stołowe)

Mąkę pszenną przesiać do dużej miski, dodać inne mąki i wszelkie dodatki sypkie ,dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką) a następnie dodać zakwas i powoli wlewać wodę mieszając około 10 minut aby ciasto .”odchodziło” od łyżki. Z uzyskanego ciasta odłożyć 3-4 łyżki do słoika na następną porcję a resztę przełożyć do foremek „keksówek” (z podanej ilości składników wystarcza na 2 foremki 31 cm x 12 cm). Foremki smarujemy od środka olejem jadalnym(można też wysypać środek np. płatkami owsianymi) i wypełniamy ciastem max do ¾ wysokości, wkładamy do piekarnika (nagrzanego wcześniej do 50 st.C i wyłączonego) na 6-8 godzin aby ciasto podrosło. Najlepiej zrobić to wieczorem i następnego dnia rano włączyć piekarnik na 1,15h w temp.180 st.C. Po wyjęciu z pieca można wierzch posmarować rozmąconym jajkiem lub zimną woda w celu uzyskania chrupiącej skórki.
SMACZNEGO !!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.baranki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy Kulinarne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin