bazyliszek
Moderator
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z za rogu..
|
Wysłany: Nie 21:33, 09 Lis 2008 Temat postu: Ciasto Czekladowa Krówka |
|
|
na ciasto:
400 g mąki
250 g Cukru
100 g jasnego cukrunp. trzcinowego(moze byc zwykły)
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
150 ml kwaśnej smietany(np.18%)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego( lub 2 łyzeczki cukru waniliowego)
175 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
125 ml oleju roślinnego
300 ml wody
na polewę:
175 g gorzkiej czekolady (zawartośc kakao 70%)
250 g miękkiego masła
275 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C
Dwie formy o srednicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia.
W duzym naczyniu wymieszaj: mąkę, cukry, kakao, sól, proszek i sodę.
Winnym naczyniu zmiksuj jajka, smietanę i ekstrakt waniliowy. Za pomoca miksera dokładnie wymieszaj rozpuszczone masło i olej, nastepnie połącz je z wodą. Dodaj wszystkie suche składniki i miksuj na niskich obrotach. Dodaj jajka i ucieraj , aż wszystkie składniki się połączą. Rozlej do przygotowanych form, dzielac na dwie równe części.
Piecz 45-50 minut, pozwól im przestygnąc w formach, po czym wyjmijcie i ostudźcie całkowicie.
Czekoladę na polewę rozpuśćcie w kapieli wodnej i pozwólcie jej ostygnąć. W innej misce utrzyjcie masło, aż stanie sie miękkie i kremowe, dodajcie przesiany cukier puder i ucierajcie, aż masa stanie sie lekka i puszysta, potem dodajcie ekstrakt waniliowy i czekoladę. Przełóżcie placki polewą,(ułóż jeden na drugim) a nastepnie wysmarujcie je z wierzchu i po bokach. ( Ja używam jednej tortownicy o śr.24 cm i placek przekrajam jak na tort na pół)
Wszystkim łasuchom SMACZNEGO!!!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bazyliszek dnia Nie 21:39, 09 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|